Galerie Foto: Procesarea imaginilor și generarea pictogramelor

joi, 18 august 2011 · publicat de

( Voturi: 0 , Medie: 0,00 / 5 )
Încarc...
·3.396 afisari

Acest articol se adresează utilizatorilor care folosesc sisteme de operare UNIX-like (eu folosesc NetBSD) și care doresc sau sunt în căutarea unei metode de a procesa automat un set de fotografii.

Dacă vă regăsiți în descrierea anterioară iar linia de comandă nu vă sperie, doresc să vă recomand ImageMagick, un set de comenzi care vă permite să creați, editați și animați imagini.

Unul din motivele pentru care folosesc ImageMagick este acela de a reduce timpul de încărcare a fotografiilor în galeria Picasa, mai exact, încerc să reduc (automat) rezoluția, implicit și dimensiunea, însă fără să pierd informațiile EXIF.

În cele ce urmează am să vă arat cum se pot redimensiona automat toate fotografiile dintr-un director și cum se pot genera pictogramele aferente.

Fotografiile vor avea 25% din dimensiunea inițială, formatul va fi JPG, calitatea se va păstra la 100% iar informațiile EXIF vor rămâne intacte. În cazul pictogramelor, dimensiunea va fi de 100×100 pixeli, vor fi centrate, formatul va fi tot JPG iar calitatea va fi de 92%.

ATENȚIE: Linia care scalează la 25% va modifica fișierele originale (mogrify modifică originalul). Dacă nu doriți să modificați originalele, vă recomand să folosiți opțiunea “-path” (vezi linia care generează pictogramele). Motivul pentru care am ales exemplul de mai jos este pentru a facilita generarea galeriilor online și/sau utilizarea copy/paste.

cd $HOME/photo/ && mkdirhier ./pictograme/
mogrify -quality 100 -resize 25% *.jpg
mogrify -quality 92 -thumbnail "100x100^" -extent "100x100" -gravity center -path ./pictograme/ *.jpg

Resurse: